PODPROGRAM 2018 – efekty:
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Radlinie z terenu województwa śląskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 310 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Radlina.
- Wydano osobom potrzebującym:
- 15,26750 ton żywności;
- 1860 paczek żywnościowych;
- 0,00 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2018 dla 77 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – jedno spotkanie dla 19 uczestników;
- Żywieniowe – jedno spotkanie dla 19 uczestników;
- Kulinarne – jedno spotkanie dla 20 uczestników;
- Niemarnowanie żywności – jedno spotkanie dla 19 uczestników;