Ośrodek Pomocy Społecznej w Radlinie przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 340 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta Radlin.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 16,7182 ton żywności;
- 2040 paczek żywnościowych;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 59 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 1 spotkań dla 4 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 2 spotkań dla 50 uczestników
- kulinarnych – 1 spotkań dla 5 uczestników
- innych działań aktywizujących – wydano 10 książek – Kompedium wiedzy o żywieniu dzieci dla 10 rodzin