Światowy Dzień Żywności


Ustanowiony przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 r. Światowy Dzień Żywności obchodzi się corocznie, na całym świecie, w dniu 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Obchody Światowego Dnia Żywności mają miejsce co roku, również w wielu polskich miastach. Dzieje się to dzięki zaangażowaniu dzieci, młodzieży, nauczycieli, ogromnej liczbie wolontariuszy oraz organizacji pozarządowych.

Każdego roku obchodzą go również Banki Żywności, z którymi nasz Ośrodek współpracuje wydając żywność najuboższym z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa czy też pobierając artykuły spożywcze ze sklepu Tesco, które trafiają na Świetlicę Środowiskową w Radlinie. Podejmujemy szereg inicjatyw, działań towarzyszących, spotkań edukacyjnych pragnąc zwrócić uwagę na paradoks związany z tym, że w naszym kraju problem niedożywienia ciągle dotyczy ponad kilku milionów ludzi żyjących w ubóstwie, podczas gdy jednocześnie jesteśmy w europejskiej czołówce, jeśli chodzi o marnowanie żywności.

Dowiedz się więcej jak nie marnować żywności > https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/jak-nie-marnowac/

Zapraszamy też do zobaczenia krótkiego filmiku ukazującego w jaki sposób działają Banki Żywności